Lekar förr, men inte nu

Julen är över jag vet, men jag tänkte att vi skulle tala lite om alla dessa jullekar som hör julen till. Och är inte det en väldigt gammal, fin svensk tradition? Jo, den svenska lektraditionen är ju unik i världshistorien, kan man säga. Och förr i tiden överfördes ju de här lekarna via muntlig tradition mellan generationerna, men numera så pratar ju alla själva hela tiden och ingen lyssnar på nån, så jag har sett mig tvungen att samla alla dessa lekar i en bok, som heter ”Lekar förr, men inte nu”. Här finns det väldigt många, roliga lekar som en kan fördriva tiden med när helgerna är många och kvällarna är långa och släktingar kommer och hälsar på och det blir lite segt.

”Levande charader”
Den går till så att en har tio personer i ett rum. Och så får nio utav dem gå ut och då ska den tionde gissa vad de där håller på med.

”Gömma nyckeln”
Den går till så att en har tio personer i ett rum. Och så får en utav dem gå ut. Och då gömmer de andra nio hans nycklar så inte han kommer in igen. Det är en väldigt rolig lek.

"Björnen sover”
Den går till så att en har tio personer i ett rum. Och så får en utav dem vara björn och gå och lägga sig och sova, då. Och så går de andra nio runt honom tills han vaknar igen.

”Hela havet stormar”
Den går till så att en har tio personer i ett rum. Och så har en elva stolar i mitten. Och så går de här tio personerna runt de här elva stolarna, då och när musiken slutar spela gäller det att snabbt sätta sig på en stol. Och den stol som blir över då, får inte vara med nästa gång.

”Knäcka nötter”
Det går till så att en har tio personer i ett rum och så får en utav de vara nöt. Och så gäller det för de andra att knäcka honom.

Ja, det var väl några roliga lekar som jag hoppas ska förnöja era helger. Tack ska ni ha och hoppas ni haft en riktigt god jul. Go’afton.

Kommentarer
Postat av: Emmelist

haha ja det var ju lite udda egenskaper :P

2010-01-15 @ 20:25:49
URL: http://emmelist.blogg.se/
Postat av: Lina

haha roliga lekar =)

2010-01-15 @ 20:30:22
URL: http://alexlina.blogg.se/
Postat av: Emmelist

klart det finns smarta blondiner... du pratar ju med en host host

2010-01-15 @ 20:45:32
URL: http://emmelist.blogg.se/
Postat av: Linn-lay

hehe nja inte så sj dÅ? :)

2010-01-16 @ 00:04:37
URL: http://linnlay.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0